Aleksandra Tišme 7, Novi Sad
Telefoni 021/6339-812 - 021/6339-814


Heroinska zavisnost

 

Lečenje narkomanije u proseku traje godinu dana u zavisnosti od individualnih kapaciteta i napredovanja pacijenta.

Herionska zavisnost

U kliničkoj praksi bolnice Vita, više od 80 % pacijenta se javlja na lečenje od heroinske zavisnosti.

Herionska zavisnost, t.j zavisnost od opijata je najčešća dijagnoza i u ostalim s ustanovama sličnog tipa. Nekoliko je razloga za to: pre svega, zbog razvoja telesne zavisnosti od heroina apstinencijalne tegobe koje se javljaju prilikom naglog prestanka unošenja heroina stvaraju određenu vrstu „straha“ kod pacijenata, te su oni „spremniji“ da uz nečiju pomoć prevaziđu te tegobe. Zatim, pored telesne, heroin izaziva visok stepen psihičke zavisosti, a menja se i način funkcionisanja mozga. Sve te promene rezultiraju pojavom tzv. narkomanskog ponašanja, koje sa sobom nosi brojne posledice i probleme u svakodnevnom funkcionisanju pojedinca (narušavanje porodičnih i drugih socijalnih odnosa, zakonske posledice, poslovne posledice, itd.).

Možemo slobodno reći da je heroin, tj. zavisnost od heroina prepoznata kod većine ljudi (sa punim pravom) kao stanje koje zahteva lečenje. Međutim još uvek je neopravdano i šteteno „gledanje kroz prste“ prilikom zloupotrebe drugih droga ( npr. marihuane, ekstazija, kokaina, alkohola,...). Na taj način se gubi dragoceno vreme, a posledice koje se razvijaju slične kao i kod heroinske zavisnosti. Uspešno lečenje heroinske zavisnosti je dugotrajan i kompleksan proces, koji zahteva motivisanog pacijenta i saradnju porodice. Najčešće greške tokom lečenja od heroinske zavisnosti, jeste svođenje lečenja na prosto uspostavljanje apstinencije (t.j detoksikaciju organizma) ili ugradnju blokatora, bez dalje rehabilitacije koja sa sobom nosi nužne promena u načinu života.

Promena načina života se ne postiže preko noći i samo uz pomoć medikamenata, već je neophodna jedna dugotrajna i svakodnevna borba pacijenta uz podršku porodice, vođena u okviru zaokruženog psihoterapijskog procesa. Lečenje heroinske zavisnosti jeste zahtevan i mukotrpan proces (ne postoji „čarobni štapić“), ali sa izvesnim pozitivnim ishodom ukoliko se ispoštuju sve zakonitosti oporavka.

 
Formular za besplatnu konsultaciju
Popunite formular, pošaljite, odgovorićemo za 24h
Ime i prezime:
Email:
Telefon:
Vrsta problema:
Obavezno polje
Upisati koliko je 2 + 2 =?
Pitanja: